Nyrkkimäärä vs kalorit


Kuten aiemmin kerroin, päätin lopettaa kalorien laskennan ja siirtyä uuteen aikakauteen. Olen harjoitellut nyrkkimäärän käyttöä ja verkkokurssilla opastettua tietoista syömistä, itse kutsun sitä pysähtymiseksi ruuan ääreen. Keskityn. Ajattelen. Joka suupalaa. 

Nyrkkimittaresepti menee kutakuinkin näin:

- kämmenellinen proteiinia
- nyrkillinen vihanneksi
- käden kuppi hiilihydraatteja
- peukalon koko rasvaa 
Aika helppoa vai mitä?

Uskoisin, että meidän ikuisten laihduttajien suurimpana ongelmana on elämään liittyvät erilaiset sosiaaliset tilanteet kuten juhlat. Silloin ei ole saatavilla itse suunniteltua ja valmistettua ruokaa, jossa kaikki ravitoaineet ja kalorit ovat prikulleen kohdillaan. Eikä grammaakaan liikaa rasvaa tai sokeria.

 Jos on valmis ateriasuunnitelma ja sitä noudattaa, laihtuu taatuusti. Entä kun sitä ei voi noudattaa? Onko sitten heti ihan hukassa? Mitä teen? Koko dieetti taas menee päin mäntyä. Menkööt. Jatkan taas maanantaina, kun arki koittaa tylsänä.

Sen ei tarvitse mennä niin.
Voit nauttia elämästä ja juhlista täysin siemauksin katsomalla mitä ja miten paljon lautaselle laitat. Keskittymällä. 

Tässä olen suurinpiirtein yrittänyt nyrkkimääräisesti koota lautaselle ruokaa työpaikan ruokalassa. Tietenkin tuota lohilaatikkoa olisin halunnut koko lautasen täyteen, mutta yritin pysyä kohtuudessa. Itse asiassa nyrkkimäärä on vähän sama kuin vanha lautasmalli. Pyörä on vain taas keksitty uudelleen. 

Tässä olin syömässä eräässä ala´carte ravintolassa kutsuvierasillassa. Etukäteen sai valita ruuat, valitsin mahdollisimman kasvisvoittoista. Tarjolla oli myös pippuripihviä, mutta päätin jättää sen väliin, koska päättelin että siitä tulee tosi väsynyt ja raskas olo ja uni sen jälkeen heikko. Valintoja. 

Nykyään kuljen usein työmatkaa Onnibussilla.Tuolloin nautin salaattibaarista päivällisaterian matkalla. Rakastan salaattibaareja. Yritän koota salaatinkin lautasmallilla. Ensin täytän kasviksilla puolet kipasta ja päälle vähän proteiinia, usein kalaa, kuvassa myös pari falafelia kokeeksi. Tykkäsin.

Tälläkin kerralla työpaikan ruokalassa syödessäni  yritin koota aterian mahdollisimman paljon nyrkkimäärän /lautasmallin mukaisesti. Mieli teki ottaa kaksi kanafilettä, mutta otin vain yhden. Söin sen ajatellen ja nautiskellen. Aivan täyteen tulin. Jälkiruoka oli extraa. Mangovanukasta. Herkkua. En vain voinut vastustaa.

Tämä lautanen näyttää enemmän lautasmallilta. Mitä vikaa siinä on? Se, että siinä on ihan liikaa ruokaa. Hyvä kun reunat riittävät. Olin ihan ähky tämän jälkeen ja opin, että ei näin paljon. Tämä lautanen on koottu ennen noita edellisiä, joten menee alkuharjoittelun piikkiin. Kuka jaksaa syödä noin paljon? Ahmatti.
Ruoka on vain niin hyvää. Siksi kai me ikuisuuslaihduttajat taistelemmekin. Nautinnon ja kohtuullisuuden välimaastossa.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikuiset viimeiset kiusaukset

mehukkaita arkiruokia

laihtumisen salaisuudet