laihtumisen salaisuudet





Somemaailma on täynnä ihmisiä, jotka treenaavat, valmentavat ja laihduttavat. Vaan vähän olen tavannut itseni kaltaisia keski-ikäisiä. Kukaan muu ei tiedä, minkälaista on olla viiskymppinen sohvaperuna kuin viiskymppinen sohvaperuna. Tilanne on täysin toinen. Siitä innostuneena olen päättänyt jatkaa tämän blogin kirjoittamista ja somepäivittämistä. Kun painoa on pudonnut parissa vuodessa noin parikymmentä, haluan kannustaa ikäisiän naisia elämäntapamuutokseen.  IG:ssä  olen ulla_nuu69 ;-) 


Nimittäin kaikki muuttuu kun täytät 45 vuotta. Sitä ennen on keskimäärin hyvin. Jaksat, kuntoudut, rasva palaa ja palaudut. Sen jälkeen nuo kaikki ominaisuudet rapistuvat yksi kerrallaan, huomaat käveleväsi mummotyyliin, varovasti, kun polvia ja lonkkia kolottaa. Parit kyykyt, niin johan on lihakset jumissa monta päivää.


Siitäkin huolimatta ja silläkin uhalla, että urheilija ei tervettä päivää näe, kuten rakas puolisoni aina valistaa, kannattaa jatkaa. Jos ei jatka, tie on vain alaspäin. Tämän blogin alussa olen haaveillut ja pohtinut näitä asioita, ehkä pitkäveteistä, mutta se oli muutoksen alku ja siksi välttämätön.


Jaan nyt teille, mitä olen oppinut ja mikä on tuottanut tulosta. Tämä kesä oli ensimmäinen kahteenkymmeen vuoteen, jolloin en lihonnut, vaan laihduin. Ensimmäinen kesä ikinä, kun harrastin liikuntaa säännöllisesti.

Kuvat tässä tekstin lomassa on kesäkuvia, miten olen nauttinut kaikesta, vaikka olin epämukavuusalueellani. Ja paljon.



Olen kokeillut matkan varrella useita erilaisia verkkovalmennuksia ja jokaisessa on paljon hyvää, mutta ne pyörivät samojen asioiden parissa. Niistä tosin saa uutta virtaa ja tsemppiä jatkaa. Tiivistelmää niistä seuraavaksi:

nr 1. Laihtumisen konstit on monet, kun noudattaa yhtä pääperiaatetta eli syö vähemmän kuin kuluttaa.

nr  2 Ei ole mitään kiellettyä ruokaa. On vain valintoja.



nr 3 Pitää osata soveltaa. Liittyy edelliseen. Pitää olla joustava ja monipuolinen. Jos menet kerranvuodessakyläpaikkaan, ethän voi kieltäytyä siellä emännän tarjoiluista?

nr 4. Pitää ymmärtää, mitä on tekemässä. Ja haluta sitä todella. Valinnat perustuvat siihen, miten suuri on laihtumisen motivaatio. Motivaatiota voi ruokkia.


nr 5 Opettele syömään oikeita asioita. Eli niitä, mistä tulee oikeasti hyvä olo. Jenkkisvalmennuksessa opin, että ruoka on juhlaa, ruoka on rakkautta ja ruoka on sosiaalisuutta. Sitä kaikkea se on minulle.



Suurimman työn joutuu tekemään oman pään sisällä. Jojoilu ei lopu hetkessä. Joutuu sanomaan satoja kertoja että minun laihtumiseni ei lopu tähän kakkupalaan, tähän jäätelöön eikä tähän suklaalevyyn. Ja samalla vahtia pitää koko ajan, ettei ne jää taloksi. Alussa varsinkin tulee helposti paluita entisiin tapoihin. Silloin kannattaa kysellä itseltään: kummasta tuli parempi olo, kevyestä vai raskaasta ruuasta. Ajan myötä hyvä olo voittaa, vaikka mielitekoja on. Kun pitää kiinni säännöllisistä aterioista ja kuuntelee miltä tuntuu, oppii tekemään entistä parempia valintoja. - Onko nälkä vai mieliteko? Kyselee usein itseltään. Pitää tehdä asioita, joista tulee hyvä olo. Sellaisesta saa elämänvoimaa.


Ei laihduttaminen ole matka kiellettyyn puutarhaan, vaan uuteen onnellisuuden maahan. Ensi kesä on nyt. Minunkin matkani vielä jatkuu. Lähde sinäkin tälle matkalle. Teet loppuelämästäsi paljon hauskemman ja voit paremmin :-)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikuiset viimeiset kiusaukset

mehukkaita arkiruokia